DTH- Tervezzünk társasjátékot egy 3D nyomtatóért!

Pályázati lehetőség

2019-es évben másodjára hirdették meg, a Digitális Témahét keretében a NYERJ EGY CRAFTBOTOT ! pályázatot középiskolások számára.
Mi facebookon találtunk rá a pályázatra, amire rögtön jelentkeztünk, mert fantasztikus lehetőségnek találtuk, hogy a számítógépes műszaki rajzolóink gyakorlatban is alkalmazhassák a tudásukat.

3D Craftbot nyomtató

A pályázati feltételeknek megfelelő középiskolák közül 10 intézmény kapott egy CraftBot nyomtatót. A nyomtatókat a Craftbot Kft. biztosította az iskoláknak. Nagyon örülünk, mert a mi intézményünk a Hallássérültek Óvodája, Általános iskolája, Szakiskolája és EGYMI és Kollégiuma is megfelelt a pályázat kritériumainak és bekerültünk a 10 iskola közé, akik nyomtatót kaptak kölcsön. Nyomtató meg is érkezett április közepén a tavaszi szünet előtt.

Másfél hónap alatt kellett elsajátítanunk a 3D nyomtatás fortélyait, amihez segítséget is nyújtott a cég: videós távoktatásban, illetve folyamatos konzultációs lehetőséggel. Köszönjük szépen a sok és gyors segítséget a cégnek, mert így nagyon gördülékenyen ment a 3D nyomtatás csínjának bínjának megtanulása mind tanárok, mind tanulók részére.

A tanulóinkból és tanáraikból álló csapatunk feladata az volt, hogy komplex, egyedi társasjátékot tervezzünk, és azt el is készítsük.

A CraftUnique Kft. társasjátékkészítő-pályázatának fő célja, hogy a 3D nyomtatás könnyebbé tegye a tanulást.
A társas játéknak a következő kritériumoknak kellett megfelelnie:

  • egy választott iskolai tantárgyhoz kapcsolódjon a játék
  • egyedi legyen
  • 4 vagy több résztvevő játszhasson vele egyszerre
  • legalább 25%-ban CraftBot nyomtatóval készüljön

Legnehezebben a társasjáték ötletének kitalálása volt, de mi után intézményünk jellegéből adódóan megegyeztünk hogy jelnyelvi játék készüljön, utána már minden gördülékenyen ment. Szavazással eldöntöttük, hogy a daktil ABC betűit fogjuk a játékhoz használni, mert az nemzetközileg is használják.

Tervezés során kipróbáltuk a javasolt Thinkercad programot, Paint 3D a Builder 3D-et, az Autodesk Fusion 360 -at de tanulók végül a már megszokott Creo parametric 5.0 programnál maradtak, amit már magabiztosan és tudatosan használnak.

Betűtervezés és háttérben nyomtatás

A kilencedikes számítógépes műszaki rajzolók az első betűt az „a” betűt együtt készítették el szakoktatójukkal , de utána már egyedül készítették el az összes többi betűt. Mindenki elkészítette a saját vezeték nevének és kereszt nevének betűit, utána kisorsoltuk , hogy ki melyik daktil ABC betűt készíti még el. Betegség és egyéb hiányzások miatt ez folyamatosan változott.

Próbálkoztunk a betűk különböző festésével is, de végül megegyeztünk, abban, hogy túl pici maradjon inkább fehér.

A játékhoz el kellett készíteni még egy összeépíthető pályarészt, egy dobogót, egy dobókockát, egy betű tartót, és bábukat. A tanulók közül az készítette el aki már hamarabb kész volt a betűivel.

Végül csak a bábuk fejét színeztük ki , meg a dobogón jeleket és betűket és dobókockán a számokat.

Egyedi bábuval is próbálkoztunk, de a vita elkerülése érdekében maradtunk a hagyományos társasjáték bábuknál, végül ezt volt a legnehezebb kinyomtatni.

A pályarészek díszítését nem festéssel, hanem matricázással oldottuk, meg mind a két felére ragasztottunk matricát, hogy mind a két oldala használható legyen.

Kiegészítők

A játékhoz a kártyákat szakoktatók és közismereti tanárok találták ki. A CAD-es kártyák jogtiszta képei az évsorán készült tanulói gyakorlati munkáiból lett készítve.

Játék kártyák

Szakmák közötti együtt működés is megvalósult az IT alapismeretes kártyákhoz az alkatrészekről, szerszámokról, gépekről a jogtiszta képeket a számítógép-szerelők és karbantartók tanulók készítették. Cserébe ők is tervezhettek kulcstartókat és megismerhették a 3D nyomtató kalibrálását, tisztítását és karbantartását.

Zacskó és betűk

Bőrtárgykészítő tanulók készítettek tokokat a játékhoz, ők cserébe egy kinyomtatott bőrnyomdát kaptak bőr mintázáshoz, amit különböző bőrtárgyak díszítéséhez használhatnak.

Bőrnyomda és a belőle készült tárgy


Köszönjük mindenkinek a segítséget a projekt megvalósításhoz!

Társasjáték dokumentációi:

PROJEKT GALÉRIÁJÁNAK ELÉRHETŐSÉGE:

https://photos.app.goo.gl/qHyP7NvUk7Ffmxhc9

JELKIRAKÓ WERKFILM:

WERKFILM

JELKIRAKÓ PRÓBA JÁTÉKOK VIDEÓ:

PRÓBAJÁTÉK

A társasjáték beadási határideje május vége, az első három helyezett pedig június 8-án egy díjátadón veheti át megérdemelt CraftBot nyomtatóját.