Szabadidő

Szakkörök

A szakköri foglalkozásokon diákjaink irodalmi, képzőművészeti és vizuális képességeiket fejleszthetik. A délutáni és az esti órákban kerámia, tűzzománc, fotó, dekorációs és bőrműves továbbá csavargó és csajos szakkörök közül választhatnak a gyerekek.

Bőrös szakkör:

Iskolánk jól felszerelt műhelyeiben a szakmai képzés után heti egy alkalommal két csoportban tartjuk az érdeklődő diákok részére. A szakkör célja a bőr, mint anyag megismertetése közben az alapvető kézműves technikák elsajátítása, személyes tárgyak, kisebb ajándékok készítése.

A szakkörön általában 4-5 gyermek vesz részt 4. osztályos kortól szakiskolás korú gyermekekig. Szakköri alkalmakon bőrzacskókat, tolltartókat, övtáskát, mobiltokokat, karkötőket, övet és ékszereket készítünk. Több alkalommal a gyerekek a gépi-varrás rejtelmeivel is ismerkedhettek.

Tűzzománc:

A hallássérült gyermekek művészeti nevelésénél nagy hangsúlyt helyezünk a kiesett funkciók más területen történő kompenzálására, egyéb kompetenciák fejlesztésére. Ennek egyik kiváló eszköze a manuális, vizuális tevékenységeken, így a tűzzománc szakkörön keresztül a kompetencia élmény, a siker és az önbecsülés erősítése.

Szakköri tevékenységük során fejlődik a gyermekek kézügyessége, finom motorikája, figyelme, problémamegoldó gondolkodása, valamint bővül a manuális tevékenységekről szerzett ismeretkörük egy ősi kézműves technikával. Kialakul természetes igényük a szép kézműves tárgyak iránt.

A foglalkozásokon három – öt gyermek vesz rendszeresen részt. A munka éves tematikus terv alapján folyik, általában életkori csoportbontásban. Az egyes feladatok kiválasztásánál figyelembe vesszük a gyerekek képességeit, készségeit, életkori fizikális, mentális sajátosságait, ezért a foglalkozások során nem egyforma munkadarabokat készítenek. Többféle technika közül választhatnak az egészen egyszerűtől az igen bonyolultig. A munkák alapanyaga vörösréz vagy vaslap, melyre karcolással, mázazással, rekeszzománccal kerülnek föl a megtervezett alkotások. A tárgyak több fázisban, kb. 900 fokos kemencében nyerik el végleges formájukat.

Szakkörünk működése nem korlátozódik a dísztárgyak elkészítésére. A gyerekek a tűzzománc-mívesség történetét, régi idők tűzzománc technikával készült tárgyait is megismerik művészeti kiadványok, múzeumlátogatás és kortárs tűzzománc művészek kiállításainak megtekintése során. A gyermekek tűzzománc munkái rendszeresen szerepelnek kiállításokon (közösségi házak, Millenáris Park) valamint az intézmény díszítésére is szolgálnak.

A foglalkozások lehetőséget adnak a művészeti tevékenység mellett kötetlen beszélgetésekre, jókedvű együttlétekre, egymás mélyebb megismerésére és a szabadidő tartalmas eltöltésére.

Sport

A különféle sport és játékos csoportfoglalkozások igen kedveltek a gyerekek között. Ezeken a foglalkozásokon növeljük tanítványaink edzettségét, és egészséges versenyszellemet alakítunk ki. Szabadidejükben megtanulhatnak úszni, teniszezhetnek, focizhatnak, röplabdázhatnak, asztaliteniszezhetnek, kerékpározhatnak, görkorcsolyázhatnak, gördeszkázhatnak és sakkozhatnak. A sport és ügyességi versenyek nagyon népszerűek minden korosztály számára.

A tanulók házibajnokságok keretében ezeken a versenyeken vehetnek részt: kidobós, kézilabda, röplabda, kosárlabda, teremfoci, kötélhúzás. Ezeken kívül, minden évben megrendezésre kerülnek sportversenyek a hallássérült valamint halló gyermekeket oktató-nevelő iskolákkal is.

A sportban tehetséges tanulóink a Siketek Sportklubjában fejleszthetik tovább adottságaikat.

Kollégáink segítségével hetente több alkalommal kerülhet sor a különböző edzésekre (úszás, vízilabda, tenisz, pingpong).

 

Csajos szakkör:

(feltöltés alatt)

 

Csavargó szakkör:

A „csavargó” szakkör általános iskolás és speciális szakiskolás diákjaink számára működik.
A szakkör keretein belül tanulóinknak lehetőségük van arra, hogy késő délutáni és esti kollégiumi óráikat egy héten egyszer olyan intézményen kívüli programmal tölthessék,
ami – elsődlegesen, legfontosabb szempontként – örömmel tölti el őket, amin boldogan vesznek részt.
Célunk – amennyire csak lehet – felszabadultan, feszültségmentesen együtt lenni; hozzájárulni tanulóink kiegyensúlyozott, harmonikus személyiségfejlődéséhez.
Korosztálytól és évszaktól függően az egyes alkalmakkor megismerhetik
  • a főváros nevezetességeit (pl.: Szent Gellért Gyógyfürdő épülete stb.),
  • természeti szépségeit (pl.: Duna-part stb.); játszótérre és játszóházba mehetnek,
  • hajózhatnak a Dunán;
  • könyvtárak által szervezett kézműves foglalkozásokon vehetnek részt (pl.: kosárfonás stb.).
Mindezeken kívül természetesen más és más, újabb és újabb lehetőségekkel is élünk.
Hogy a szakkör miben segíti diákjaink fejlődését, nem is lehet maradéktalanul felsorolni.
Alakul az egymással való kapcsolatuk, önismeretük, a társadalomba való beilleszkedésük; bővülnek az ismereteik a környezetükről, tágul a látókörük;
kollégistaként lehetőségük van tapasztalatot szerezni az iskolán kívüli mindennapi életről.
Ingyenes vagy kis költségű programjainkat a szülők és „A beszélő siketért” Alapítvány egyaránt támogatják.

Csavargó szakkör kirándulásai!

 

Kirándulások

A kollégium által szervezett kirándulások során (hét végén, szabad délutánokon) a tanulóink megismerhetik kulturális és természeti értékeinket. Ezeken a programokon sor kerülhet múzeum és kiállítás látogatásra, színházi előadás megtekintésére, mozi látogatásra, játszóházi programra. A kirándulások lebonyolításánál nagy segítségünkre van az iskola autóbusza – a költségek fedezéséhez gyakran hozzájárul alapítványunk. Az előző években Tatán, Esztergomban, a Balaton környékén és a Mátrában voltak kirándulásaink.

Játék

A játék minden kollégiumi csoport életében jelen van, és nagyon fontos. Fejlesztő, jellem- és közösségformáló hatása pótolhatatlan.

A játék lehet irányított és szabad, udvari, tornatermi vagy tanulószobai. A különböző korosztályoknak játékos műveltségi vetélkedőket rendezünk – házon belül, társintézmények, illetve halló iskolák részvételével.