Ökoiskola

Ökoiskola

A Hallássérültek Óvodája, Általános Iskolája, Szakiskolája, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye és Kollégiuma az Ökoiskola címet a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium nevében az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet által, 2013-ban  meghirdetett pályázaton már másodszor nyerte el, és   viselheti. Célunk az, hogy ezután elnyerhessük az Örökös Ökoiskola címet

Idézet a pályázat szövegéből:

„A pályázat célja:

A fenntarthatóság elveinek, a környezettudatosság és a fenntartható fogyasztás és fejlődés oktatási intézményekben történő minél hatékonyabb megjelenése érdekében a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium közösen létrehozta az „Ökoiskola” címet.

A cím azoknak a nevelési-oktatási intézményeknek az elismerését szolgálja, melyek átgondoltan, intézményesítetten, rendszerszerűen foglalkoznak a környezettudatosság, a fenntartható fogyasztás és fejlődés pedagógiájának gyakorlati megvalósításával, a környezeti neveléssel.

Az „Ökoiskola” cím adományozása kapcsolódik az ENSZ „A fenntarthatóságra oktatás” 2005–2014 évtizedének programjához. Az „Ökoiskola” cím pályázati rendszerének kimunkálása az ENSI (Iskolai Környezeti Kezdeményezések) nemzetközi hálózat több évtizedes tapasztalatai alapján történt.

A cím elnyerésének előnyei:

A nemzetközi kritériumokkal összhangban kialakított magyar „Ökoiskola” kritériumrendszer az iskola megkülönböztető minőségjelzője, mely vonzóvá teszi az iskolát a szülők számára, és pozitív külső visszajelzést nyújt az iskola munkájáról a fenntartó számára.

Az állami kezdeményezésre létrejövő hálózat iskolái nagyobb eséllyel vesznek részt a környezeti nevelési, a fenntarthatóság pedagógiájával kapcsolatos pályázatokon.

A cím elnyerője az Ökoiskolák Hálózatának tagja lesz, hazai és nemzetközi kapcsolatrendszere bővül, a Hálózat programjai segítik szakmai fejlődését.

A címet elnyerő iskola tanulói részt vehetnek a Vidékfejlesztési Minisztérium Ökoiskoláknak szervezett környezet- és természetvédelmi tárgyú programjain, rendezvényein, pályázatain.”

Okleveleink:

Munkatervünk:

Ökoiskola Munkaterv

Pályázati dokumentumaink

Önértékelési táblázat

Az iskola Ökoiskolai tevékenységének bemutatása

Intézmény bemutatása

Intézmény konkrét környezeti nevelési hagyományainak, szokásainak, rendszeres tevékenységeinek bemutatása

Az elmúlt három év legfontosabb ökoiskolai fejlesztéseinek, innovációinak bemutatása