Szüret 2023

(összefoglaló)

Az iskola Öko-munkaközössége, az elfogadott munkatervnek megfelelően – hagyományteremtő céllal – két napos szüreti programot szervezett. Az első nap programjait az iskolában, a második napét pedig, két osztály részvételével, a szentendrei skanzenben tartottuk. Ez utóbbiról Kovácsné Krajcsovics Ivett munkatársunk készít beszámolót.

Az első napon, október 12-én, csütörtökön 9 és 12 óra között három turnusban iskolai szüreti programot tartottunk a belső udvaron. Az osztályfőnököket levélben és személyesen is tájékoztattuk a program részleteiről és „szüretre hangoló” címmel felkészítő csomagot is küldtünk mindenkinek. (versek, játékok, mondókák, színezők)

Az osztályoktól azt kértük, hogy alaposan megmosott szilvával és leszemezett szőlővel érkezzenek a megadott időpontban. A behozott gyümölcsöket előre begyűjtöttük, majd az általunk vásárolt szőlővel kiegészítve, műanyag edényekbe szétrakva adtuk vissza feldolgozásra a szüret reggelén a csoportoknak.   

A szüreti programra végül 18 osztály jelentkezett. Az első turnusra (9-től 10 óráig) az ovisok és az autista gyerekek érkeztek, a másodikra (10-től 11 óráig) az általános iskolásokat vártuk, míg a harmadikon (11-től 12 óráig) többségében a szakiskolások vettek részt.

A belső udvaron – rövid történeti bevezető után – nyolc, a szürethez kapcsolódó állomás várta a gyerekeket. Az első szüreti állomáson szőlőt préseltünk, a másodikon szilvabefőttet készítettünk a harmadikon pedig almát daráltunk almaecethez, almaléhez és almáspitéhez. Természetesen a darálási maradék és a törköly se veszett kárba😊. A játékos feladatok között volt fürtkirakó sorverseny, szüreti puzzle, szemtaláló, puttonytöltő és csőszjáték. A program sikerét bizonyítja, hogy az egyes turnusok végén alig lehetett felküldeni a csoportokat az osztálytermekbe.

Az elkészült, kancsókba töltött szőlőlevet az ebédhez vagy az uzsonnához fogyasztották el az osztályok.

Összességében elmondhatjuk, hogy egy nagyon hangulatos és sikeres programot szerveztünk iskolánk tanulói és tanárai részére. Köszönet ezért mindenkinek, aki segített:

Nagyon köszönjük a 12. osztályos fiatalok munkáját, akik állomásvezetőként és berendezőként is jeleskedtek, a 9-eseknek, hogy az almák előkészítésében segítettek, és természetesen az osztályfőnök és asszisztens kollégáknak, hiszen nélkülük nem sikerült volna. Külön köszönet illeti Éva, Ivett és Kata nénit; Sanyi, Laci és Barna bácsit és természetesen a fáradhatatlan és mindig derűs Zsuzsa nénit, aki ennek a programnak is ragyogó színeket és dobogó szívet adott.

És még valami: szeretnék kiemelni és például állítani valakit, aki olyan szeretettel, odafigyeléssel, féltő gonddal terelgette a kicsiket, amilyennel csak olyan ember képes a gyengébbek, a segítségre szorulók felé fordulni, aki maga is sokat tapasztalt, akinek aranyból van a szíve és gyönyörű a lelke. Köszönjük neked Rafael Attila.

Leányfalu, 2023.10.13

Szüreti mulatságok képek